StartPresentationAktuelltMåleri och texterPorträttmåleriMeriterKontakt

Jag och min dotter Amanda-Mei

Presentation

 

Jag är en målare som tror på bildens kraft.

En bra bild ska inte kräva av betraktaren att denne är påläst i samtidens konstfilosofi eller just har läst en diger och svårsmält utställningskatalog. Bilden ska fånga betraktaren av egen kraft. Att sedan en katalogtext eller en titel kan hjälpa betraktaren att förstå bilden är en annan sak.

 

Mitt mål med en målning är inte att den ska fungera som ett slags Rocha-test, där betraktaren kan läsa in vad som helst efter sin egen läggning och sina egna erfarenheter. Så är det ofrånkomligen alltid ändå, till dels. Jag vill att det jag lagt in i bilden ska förmedlas till betraktaren. Vilket inte innebär att detta något skulle kunna sägas kort och koncist. Då hade målningen varit överflödig.

 

Jag arbetar företrädesvis med gammal hederlig linoljefärg (från denna fantastiska växt, som dessutom ger oss fiber och nyttiga  fettsyror), som är oöverträffad när man vill få fram djup och ljuseffekter. Att man dessutom kan måla över misslyckade partier och försöka igen är ingen nackdel, speciellt vad gäller porträttmåleri.

 

Materialvalet styrs dock av bilden som ska fram, och ibland passar en blandteknik, med akvarell i botten och vaxoljekrita i nästa lager bättre.