StartPresentationAktuelltMåleri och texterPorträttmåleriMeriterKontaktTankar från min trädgård

Vi lever i en värld där vi översköljs av ”information” och reklam. På jobb förutsätts man vara ”flexibel” och ”förändringsbenägen”. Vi måste satsa på aktier och fonder för att ”värdesäkra” våra pensioner. Vi måste ut på ”marknaden” och konkurrera, visa framfötterna, stå på. Lönesättningen är individuell, så kom inte med några obehagliga sanningar. Folk rusar från jobb till dagis till shoppingcentrat till tv-middagen. Håller du hastighetsgränsen blir du omkörd. Vi är alltid på väg någonstans, ska alltid hinna med något. Barnen har schemalagda aktiviteter fem dagar i veckan. Hämta och lämna. Skynda dig nu, vi är sena! Ta ett beslut nu, snabbt snabbt, köpa eller sälja? Din nalle är väl den senaste modellen?

 

Det är inte svårt att förstå varför förskrivningen av psykofarmaka stiger brant eller varför långtidssjukskrivningarna ökar drastiskt. Man hinner inte begrunda, tänka efter, försjunka. Man orkar inte engagera sig för man har så mycket att göra . Man orkar inte ens tänka på svåra frågor. Vilken tur att det är Bingolotto på lördag igen. Kanske vinner vi några miljoner , då kan vi sluta jobba och då….

Eller i varje fall när jag går i pension, då ska jag…

För att citera John Lennon,:

”Life is what happens to you, while you`re busy making other plans.”

 

Vad i hela fridens namn har detta med min trädgård att göra? Men det är väl klart? Trädgården är en antites i dagens samhälle. Det lönar sig inte att stressa här. Fröet gror inte snabbare, knoppen slår inte ut fortare. Och ändå är det här som det verkligen produceras något!

För växterna är de enda verkliga producenterna på vår planet. Det vi i dagligt tal kallar produktion är i bästa fall förädling, ofta bara en tillverkning av sopor.

Men växterna tillverkar socker, stärkelse, proteiner, vitaminer och fett av solljus och koldioxid. Fiber till våra kläder, trä till hus och möbler. Och naturligtvis syre! Fingerborgsblomman tillverkar medicin för hjärtsjuka.

Äpplet innehåller antioxidanter som skyddar oss mot cancer. Echinacean hjälper vårt immunförsvar. Det kallar jag produktion!

 

Men man äter ju inte allt i en trädgård och i den mån insekter och sniglar sätter i sig våra växter leder det knappast till upphöjda resonemang om ekosystemens förträfflighet.

Men i alla fall, i trädgården kan man försjunka, använda alla sina sinnen.

Se, lukta, känna, smaka, lyssna. Starka upplevelser i den riktiga världen. Inte den virtuella…

När solstrålen lyser igenom vallmons kronblad kan skönhetsupplevelsen verka överjordisk. Fast det är ju just det den inte är. Den är ytterst jordisk!

I trädgården kan man se allt som resurser, så som det fungerar i naturen, som inte vet av några sopor. I min trädgård finns inget ”trädgårdsavfall” för jag har nytta av allt.

Rhododendronen älskar att få höstlöven och mossan från gräsmattan runt fötterna.

Nedfallna grenar läggs in i buskagen och får förmultna så sakta och bli tillhåll för igelkottar och insekter som lever på dött trä. Och komposten förstås, som ger ny jord.

Trädgårdarna har ju också fått en funktion som tillflykt för insekter, fåglar och smådjur, eftersom dagens konventionella industrijordbruk inte längre ger utrymme åt dem, på grund av bland annat besprutning och utdikning.

 

När man så upptäcker att igelkotten håller på att bygga bo i en lövhög, när ekorren hoppar omkring i linden och man nästan råkar trampa på grodan som flyttat in, när humlorna sitter i dahliorna och dricker sig berusade på nektar, då känns trädgården som ett litet paradis.

Och för en stund kan man vila i sig själv och bara finnas till.

 
Foto: Jörgen Mårtensson, Bjärred